A bőrtípusokról - TündeNatura
977
post-template-default,single,single-post,postid-977,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

A bőrtípusokról

Hogy mennyire fontos a bőrünk, azt nyelvünk is elárulja. Vannak napok, amikor „nem érezzük jól magunkat a bőrünkben“, néha meg „nem férünk a bőrünkbe“ és még sorolhatnám. Bőrünk önállóan regenerálódik, védelmet biztosít a szennyeződések, káros napsugarak, az időjárás, a káros mikroorganizmusok és a fizikai hatások ellen.

A sima, láthatatlan pórusú, telt, vagyis tökéletes arcbőr a fiatalság és szépség jegye. Mi nők, testünk egyetlen részére sem fordítunk akkora figyelmet, mint az arcunkra. Amit hibának vélünk, megpróbáljuk eltüntetni, elrejteni.

A bőrtipus kifejezés két dologra utal: mennyi faggyút termel bőrünk és hol. Viszont ez naponta változhat. Nagyban befolyásolja a hormonok hullámzása, a stressz, az egészségtelen táplálkozás, vagy épp a külső tényezők, mint a napsugárzás, szél és a hideg.

A SZÁRAZ BŐR

Ez annyit jelent, hogy bőrünk vízhiányos, tehát folyamatosan nedvességpótlásra van szüksége. A száraz bőr nem tudja kellő mértékben visszatartani a nedvességet, mivel nagyon kevés faggyút termel. De Figyelem! A dehidratált bőr nem azonos a száraz bőrrel (ez utóbbi a szervezet vízhiányos állapotára utal)!
Igyunk naponta legalább másfél liter vizet, és használjunk nagy nedvesség-tartalmú hidratálókrémet.

ZSÍROS BŐR

A zsíros bőr természetes hidratáló anyagokat termel, amelyek megvédik a bőr felső rétegét a klimatikus hatásoktól, ezért lassabban öregszik. A túl sok faggyú viszont hajlamossá teszi a bőrt a seborrhoeára, a pórusok kitágulhatnak és a pattanások is megjelenhetnek.
Figyeljünk oda, hogy ne tisztítsuk túl gyakran arcbőrünket, mivel ezzel is serkentjük a faggyútermelést, és súlyosbodhat a helyzet.

KEVERT BŐR

A kevert bőr rendszerint telt, színe egyenletes, üde, viszont a T-zónában (orron, állon, homlokon) enyhén zsíros, és a pórusaink is kitágulhatnak ezeken a részeken. A szem alatt és az arcon bőrünk normál, vagy száraz. A kevert bőr helyes ápolásához a két zónát két külön típusnak megfelelően kell kezelni.
A zsíros részekre faggyút magába szívó, a faggyútermelést csökkentő, a száraz vagy normál területekre hidratáló kozmetikumokat alkalmazzunk.

ÉRZÉKENY BŐR

Bár az érzékeny bőr inkább állapot, mint típus, mégis sokunk bőre legyen az száraz, vagy zsíros, vagy kevert irritálódik. Kipirosodás, hámlás, duzzanat, irritáció alakulhat ki a bőrön egyes kozmetikumok, tisztítószerek, napsugárzás, szél és szennyezett levegő, víz hatására.
Forró víz helyett arcunkat mossuk langyos vízzel. Alacsony tisztítószer tartalmú arclemosót használjunk. Használhatunk gyulladáscsökkentőt tartalmazó krémet. A szappan sem tesz jót az érzékeny bőrnek.

A BŐR PROBLÉMÁI

Csípő érzés: Ez annak a jele, hogy a használt kozmetikum irritálja bőrünket. Könnyű beazonosítani a terméket, mert rendszerint azonnal jelentkezik az érzés. Ilyenkor azonnal mossul le arcunkról, öblítsük át akár többször, és nyugtassuk meg bőrünket egy gyulladáscsökkentő készítménnyel.

Viszketés: Allergiás reakció, amely lehet kozmetikumra, gyógyszerre, vagy bőrápoló termékre. Használjunk rá hideg borogatást és próbáljuk kideríteni, mi okozhatja. Bizonyos helyeken könnyen beazonosíthatjuk, hogy mi okozza a viszketést, mint például ha a szemhéjunk viszket, akkor az lehet a szemránckrémünk, vagy szemfesték, spirál, tus hibája. A hajzatunk szélén jelentkező viszketés pedig hajápoló szerünk, samponunk, hajfesték okozta allergiás reakció lehet.

Miteszerek: Akkor alakulnak ki, ha a faggyú beszárad és megkeményedik, mielőtt elérné a bőr felszínét, így eltömíti a bőr pórusait. Amikor a faggyú találkozik az elhalt hámsejtekkel oxidálódik és így elsötétül. Segíthetünk ezek eltávolításában egy jól megválasztott arcradírral, mellyel óvatosan átdörzsöljük arcunkat.

Akne, avagy pattanás: A serdülőkori, illetve a stresszhelyzetben fellépő hormonális változások okozhatják. Ilyenkor a bőr elzsírosodik, a megjelenő pattanás a bőrbe hatoló, fertőzést okozó baktériumok következménye. Ha nem válik kórossá a pattanások kialakulása, idővel eltűnnek, de azért segíthetünk mihamarabbi eltünésükben, ha antibakteriális hatású illóolajokat alkalmazunk, és kerüljük a szappan használatát, helyette kíméletesebb arctisztítót választunk.

Hiperpigmentáció: Napsugárzás okozta, öregkori barna, vagy májfoltok. A bőr színét meghatározó festékanyag, a melanin felhalmozódása okozza. Fel kell hagyni a fogamzásgátló vagy ösztrogénpótló tabletták szedésével, és el kell kezdeni a napvédő krémek használatát.

A pórusok mérete: Lehet örökletes, befolyásolhatja az időjárás (a faggyú meleg, nedves időben folyékonyabbá válik, ezért nyáron kitágulnak, télen összehúzódnak), hormonális változások is okozhatják, amelyek hatására a pórusok kitágulhatnak (serdülőkorban, terhesség alatt), az életkor is befolyásolja (ilyenkor bőrünk veszít a rugalmasságából, pórusaink elernyednek), valamint a napfény sem tesz jót (az UV sugarak kitágítják a pórusokat.Válasszon pénznemet
RON Román lej